Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

ПАРАСТОС ЗА НАСТРАДАЛЕ
У КРАЈИНИ И ЗА КРАЈИНУ

Парастосом у цркви Св. Рафаила Банатског у Пландишту оболежена 25. годишњица прогона и страдања Срба из Рeпублике Српске Крајине

Парастос за жртве олује
Парастос у цркви Светог Рафаила Банатског у Пландишту

Ове године навршилo се 25 годинa од прогона Срба из Републике Српске Крајине, територије која је била под заштитом Уједињених нација. Од оснивања до данас, Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“ са великим поштовањем и пијететом гаји сећање на сународнике који су настрадали и нестали у операцији „Олуја“ августа 1995. године.

У храму Светог Рафаила Банатског у Пландишту и ове године је, као свих година до сада, одржан Парастос за настрадале у операцији „Олуја“. Парастос је служио Његово Преосвештенство Епископ банатски Никанор са свештенством и месним парохом, протонамесником Недељком Јанковићем. Парастосу су присуствовали представници Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“, један број мештана и један број оних који су и сами били у колони која је тада долазила у Србију.

Након Парастоса, присутнима се обратио Епископ Банатски Никанор подсећајући на време пре прогона и услове у којима су Срби живели на тим просторима као и на сам чин прогона за који је рекао да се никада не сме заборавити.

Ове године, због пандемије вируса COVID-19 и препоручених мера, организатори су отказали меморијалну академију у знак сећања на страдале у операцији „Олуја“, која је иначе редован део програма обележавања страдања Срба из Крајине

Родика Грујеску

 

Copyright ©   Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.