Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

ОДАТА ПОЧАСТ НАСТРАДАЛИМ И
НЕСТАЛИМ У „ОЛУЈИ“

Парастосом у цркви Св. Рафаила Банатског и Меморијалном академијом у Културном центру у Пландишту оболежена је 26. годишњица прогона и страдања крајишких Срба

Парастос за жртве олује
Парастос у цркви Светог Рафаила Банатског у Пландишту

У храму Светог Рафаила Банатског у Пландишту је и ове године одржан парастос за настрадале у акцији „Олуја“ 1995. године. Навршилo се 26 годинa од прогона Срба из Хрватске са територије која је била под заштитом Уједињених нација. Од оснивања до данас, ЗУК „Никола Тесла“ Пландиште са великим поштовањем и пијететом гаји сећање на сународнике који су настрадали и нестали у операцији „Олуја“ августа 1995. године.

У присуству мањег броја сународника и лица која су и сама била у колони, парастос су служили месни парох, протојереј Недељко Јанковић и протојереј Михајло Вукотић, парох у Великој Греди. Након тога, месни парох, Недељко Јанковић се обратио пригодном беседом о важности неговања културе сећања и молитве за пострадале и поруком да се избегличка колона више никада и никоме не деси.

Парастос за жртве олује
Меморијална академија „Ој, Крајино“

Поштујући препоручене мере превенције Владе Републике Србије у борби против пандемије корона вируса, ове године је поново организована Меморијална академија „Ој, Крајино“ која је иначе редован пратећи програм парастоса. Академија је започела минутом ћутања у част свих преминулих и пригодном песмом „Химна Крајини“. Након обраћања Николе Везмара, председника ЗУК „Никола Тесла“ и сећања на почетак августа 1995. године, песник Милош Бајић из Београда је читао своје најновије песме а затим је историчар др Момчило Диклић говорио на тему „Српско-хрватски односи у Хрватској“.

Родика Грујеску

 

Copyright ©   Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.