Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

11. ФЕСТИВАЛ
„КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Фото албум Видео галерија

Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“ закорачио је у другу деценију постојања. У склопу фестивала први пут одржан семинар „Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника“. У натпевавању 22 изворне певачке групе најуспешнија је била „Жегар живи“.

Фестивал Крајишки бисери - Пландиште 2013
Заједничка фотографија учесника 11. фестивала „Крајишки бисери“

Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“ закорачио је у другу деценију постојања. У знаку очувања нематеријалног културног наслеђа крајишких Срба, 06. октобра 2013. у Пландишту су одржани 11. „Крајишки бисери“.

Централни део манифестације - фестивалско вече, почело је свечаним дефилеом певачких група кроз центар Пландишта. Дефиле је завршен изласком група на главну сцену, где су сви учесници заједно отпевали песму „Нема раја без роднога краја“, химну Фестивала „Крајишки бисери“.

У име организатора, присутне је најпре поздравио Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“. Након њега присутнима се обратио и Милан Мицић, помоћник секретара за културу и јавно информисање АП Војводине. Фестивал је свечано отворио Милан Селаковић, председник општине Пландиште.

У такмичарском делу програма, у изворном крајишком певању натпевавале су се 22 певачке групе. Овај део програма пратио је стручни жири у петочланом саставу: др Димитрије О. Големовић, етномузиколог и професор на Факултету музичке уметности у Београду, Радмила Ђукелић, песник, др Раде С. Н. Рајић, подпредседник Српске академије иновационих наука, Добривоје Павлица, доајен личког и крајишког певања и председник жирија Ненад Грујичић, директор „Бранковог кола“, дугогодишњи истраживач феномена ојкања и аутор студије „Ојкача“.

Након такмичарског дела програма, жири се повукао да сумира утиске и да коначну оцену. За то време, певачке групе су се представиле са по још једном песмом у ревијалном делу. Као специјални гости у ревијалном делу наступили су фолклорни ансамбл КУД „Никола Тесла“ - ГСП из Београда, фолклорни ансамбл КУД „Крајина“ из Београда, мушка пјевчка група УГК „Зора“ из Крагујевца и певачка група „Сретењске зоре“ из Раниловића.

По оцени жирија, титулу победника Једанаестог фестивала „Крајишки бисери“ понела је Изворна група „Жегар живи“ из Жегара. Друго место освојила је Мушка пјевачка група „Сана“ из Старе Пазове док је треће место припало Крајишкој групи „Плитвице“ - Завичајно удружење „Дане и Мане“ из Београда.

Крајишки бисери 2013 - победници
Три првопласиране групе: „Жегар живи“, „Сана“ и „Плитвице“

Три првопласиране групе награђене су пригодним наградама: златним, сребрним, односно бронзаним симболом фестивала, великом дипломом за одговарајуће освојено место, а сваки члан групе добио је по малу диплому и личку капу са извезеним симболом фестивала. Награде су уручили Милан Селаковић, председник општине Пландиште и Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“.

За изузетан допринос очувању културе и обичаја Срба Крајишника, свака група која је учествовала на фестивалу награђена је захвалницом и личком капом са извезеним симболом фестивала.

У знак захвалности за успешну сарадњу и допринос у очувању нематеријалног културног наслеђа Срба Крајишника, организатор фестивала доделио је захвалнице установама, предузећима и појединцима.

Ове године, по први пут је у оквиру фестивала одржан семинар „Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника“. Циљ семинара је подизање свести о народном стваралаштву и значају очувања изворног крајишког певања, као и преношење важних сазнања о „ојкању“ и „ојкачи“ кроз културно-историјски образац. Визија је да семинар постане централно место окупљања, повезивања и размене знања чувара народног блага, културно – уметничких друштава, изворних певачких група, истраживача, етномузиколога, књижевника, певача и других заинтересованих страна. Такође, семинар је предвиђен и као нека врста припреме и квалификације за учешће на Фестивалу „Крајишки бисери“.

Све певачке групе учеснице Фестивала похађале су семинар, за шта им је уручено уверење са потписом предавача: др Димитрије О. Големовић, др Раде С.Н. Рајић, Добривоје Павлица и Ненад Грујичић. Такође за ову прилику приређен је и објављен Зборник радовa „Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника“, који је подељен учесницима семинара.

Као део фестивалског дана, у галерији Културног центра у Пландишту, веома богатом изложбом уметничких дела посетиоцима фестивала представили су се крајишки сликар Мирко Русић и вајар Славенко Крунић.

Фестивал „Крајишки бисери“ већ више од деценију успешно негује, чува и презентује изворну крајишку песму. За то време крајишка изворна песма - бисер српске изворности, доживела је институционализацију на локалном и светском нивоу. „Ојкање“ се од 2010. године налази на UNESCO-вој листи светске културне баштине од изузетног значаја. Средином 2012. године, „ојкача“ је званично уписана и у први Национални регистар за нематеријално културно наслеђе Републике Србије, а Фестивал „Крајишки бисери“ признат је за референтан извор података и најбољи доказ да је „ојкање“ и те како живо у Србији. На тај начин и држава и организатор фестивала преузели су обавезу систематског и одговорног старања о крајишкој изворној песми.

Учесници 11. фестивала „Крајишки бисери“ - Пландиште 2013
 1. Мушка пјевачка група КУД „Др Младен Стојановић“ – Бачки Јарак
 2. Млађа женска пјевачка група КУД „Крајина“ – Београд
 3. Пјевачка група „Синови Крајине“ – Будисава
 4. Мушка певачка група „Петрова гора“ – Кљајићево
 5. Женска пјевачка група Удружење грађана Крајине „Зора“ – Крагујевац
 6. Изворна група „Конак“ – КУД „Благоје Паровић“ – Гајдобра
 7. Мушка пјевачка група КУД „Петрова гора - Кордун“ – Београд
 8. Старија женска пјевачка група КУД „Крајина“ – Београд
 9. Момачка пјевачка група КУД „Др Младен Стојановић“ – Бачки Јарак
 10. Изворна група „Крајишници са Тамиша“ – KУД „Владо Томановић“ – Сечањ
 11. Дјевојачка пјевачка група КУД „Др Младен Стојановић“ – Бачки Јарак
 12. Изворна група „Крајишници“ – КУД „Младост“ – Велика Греда
 13. СКУД „Ђурђевак“ – Кљајићево
 14. Женска пјевачка група „Сана“ – Стара Пазова
 15. Крајишка група „Плитвице“ – Завичајно удружење „Дане и Мане“ – Београд
 16. Изворна група „Козара“ – Футог
 17. Изворна група „Жегар живи“ – Жегар
 18. Мушка пјевачка група КУД „Завичај - Банија“ – Мајур
 19. Изворна група „Звуци Крајине“ – Банатско Велико Село
 20. Мушка пјевачка група „Сана“ – Стара Пазова
 21. Изворна женска певачка група КУД-а “Марко Орешковић” – Бачки Грачац
 22. Мушка пјевачка група КУД „Крајина“ – Београд
Специјални гости у ревијалном делу:
 1. Фолклорни ансамбл КУД „Никола Тесла“ ГСП – Београд
 2. Фолклорни ансамбл КУД „Крајина“ – Београд
 3. Певачка група „Сретењске зоре“ – Раниловић
 4. Мушка пјевачка група Удружење грађана Крајине „Зора“ – Крагујевац
Пријатељи 11. фестивала „Крајишки бисери“ - Пландиште 2013
 • Општина Пландиште
 • Министарство културе и информисања Републике Србије
 • Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање AП Војводине
 • Фондација Хемофарм
 • ОШ „Доситеј Обрадовић“ – Пландиште
 • КОЦ „Вук Караџић“ – Пландиште
 • СТР „Цвет“ – Пландиште
 • Штампарија „Тули“ - Вршац
 • „Мудрић Компани“ д.о.о. – Вршац
 • „Шарк“ д.о.о. – Пландиште
 • СУР „Пера – Ждера“ – Вршац
 • „Башта - машта“ д.о.о. – Вршац
 • Медијски пријатељи Фестивала: Радио телевизија Војводине, Регионална телевизија „Банат“, Телевизија SKY+ и Tелевизија Коперникус
 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.