Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

XVII ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Уз рекордан број младих група певча, у Пландишту је одржан 17. фестивал „Крајишки бисери“ - такмичење најбољих изворних певачких група из Србије и региона. Најуспешнији су били Мушка пjевачка група „Банија“ Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда, Крајишка група „Перућићани“ КУД-а „Славко Гајин“ из Војке и Женска певачка група КУД-а „Батајница“ из Батајнице.

17. Фестивал Крајишки бисери - Пландиште 2019
Сви учесници заједно певају "Нема раја без роднога краја“

Седамнаести фестивал „Крајишки бисери“ одржан је 6. октобра 2019. године у Пландишту, у организацији Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“. Публика је и ове године уживала у надметању најбољих изворних певачких група из читаве Србије и региона које негују изворне песме и традиционално певање Срба са крајишко-динарског подручја.

Свечани дефиле учесника кроз центар Пландишта, уз непрекидну песму народних певача и свирача, означио је почетак фестивалске вечери. Дефиле је завршен изласком група на главну сцену, где су сви учесници заједно отпевали песму „Нема раја без роднога краја“, химну Фестивала „Крајишки бисери“. Част да води песму и пева први глас припала је Марку Нишићу из Велике Греде. У име организатора, поздравну беседу одржао је Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“.

У такмичарском делу програма, наступило је четрнаест изворних певачких група које су прошле овогодишњу предфестивалску селекцију. Овај део програма пратио је стручни жири који је чинило чак шест чланова: проф. др Сања Радиновић са Катедре за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду, Марија Вуковић, дипломирани етномузиколог и музички уредник Радио Београда, Марија Витас, дипломирани етномузиколог и заменик директора World Music асоцијације Србије, Милан Вашалић, виртуоз на више традиционалних народних инструмената, Добривоје Павлица, доајен личког и крајишког певања и легендарни проф. др Димитрије Големовић коме је припала част да председава овим угледним жиријем 17. Фестивала "Крајишки бисери".

Након такмичарског дела програма, жири се повукао да сумира утиске и сабере коначне оцене. За то време, у програму ревијланог карактера све певачке групе представиле су се са по још једном песмом, а осим њих наступили су и специјални гости овогодишњих „Крајишких бисера“.

Важна новина коју је организатор увео је то што је у процесу стручне евалуације и рангирања певачких група ове године по први пут примењен напредни систем оцењивања са софтверским рачунањем коначних оцена према математичком моделу какав се користи у међународним такмичењима олимпијских уметничких дисциплина.

Крајишки бисери 2019 - победници
Проглашење победника 17. фестивала „Крајишки бисери“

Треће место, са освојених 94,35 бодова, заузела је Женска певачка група КУД-а „Батајница“ из Батајнице. Друго место припало је Крајишкој групи „Перућићани“ КУД-а „Славко Гајин“ из Војке која је освојила 97,14 бодова. Прво место и ласкаву титулу победника 17. фестивала „Крајишки бисери“, са освојених 104,54 бодова (од максимално могућих 110), освојила је Мушка пjевачка група „Банија“ Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда.

Три првопласиране групе награђене су престижним наградама: златним, сребрним, односно бронзаним симболом фестивала, великом дипломом за певачку групу, а сваки члан групе добио је малу диплому и личку капу са извезеним симболом фестивала. За изузетан наступ и допринос очувању културе и обичаја Срба Крајишника, сви учесници фестивала награђени су признањима и пригодним поклонима.

Организатор са поносом истиче да су ове године преко 70% учесника фестивала били млади певачи, што не само да представља својеврстан рекорд, већ и потврду да „Крајишки бисери“ успешно остварују свој основни циљ: очување, неговање и презентација изворног крајишког певања и преношење ових јединствених вокалних и вокално-инструменталних облика на млађе генерације.


Репортажа ТВ Банат

Учесници 17. фестивала „Крајишки бисери“ - Пландиште 2019
 1. Мушка певачка група КУД-а „Ђока Павловић“ ЈП Поште Србије – Београд
 2. Женска певачка група Академског друштва за неговање музикe „Гусле“ – Кикинда
 3. Крајишка група „Перућићани“ - КУД „Славко Гајин“ – Војка
 4. Женска певачка група КУД-а „Батајница“ – Батајница
 5. Мушка пјевачка група Удружења за очување традиције – Велико Паланчиште (Приједор)
 6. Женска певачка група КУД-а „Младост“ – Велика Греда
 7. Мушка пјевачка група КУД-а „Др Младен Стојановић“ – Бачки Јарак
 8. Женска певачка група „Вретено“ - КУД „Илија Прерадовић“ - Банатско Карађорђево
 9. Крајишка група „Плитвице“ - Завичајно удружење „Дане и Мане“ - Београд
 10. Женска певачка група Академског друштва „Нови Београд“ - Високе туристичке школе - Нови Београд
 11. Мушка певачка група КУД-а „Батајница“ – Батајница
 12. Женска певачка група КУД-а „Ђока Павловић“ ЈП Поште Србије – Београд
 13. Пјевачка група Завичајног удружења грађана „Ћиро – Личка Калдрма - Дрвар“ – Нови Београд
 14. Мушка пjевачка група „Банија“ – Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније – Београд
Специјални гости у ревијалном програму:
 1. Певачка група „Сретењске зоре“ – Аранђеловац
 2. Фолклорни ансамбл КУД-а „Вук Караџић“ – Пландиште
 3. Фолклорни ансамбл КУД-а „Младост“ – Велика Греда
 4. Милан Вашалић, народни диплар
Пријатељи 17. фестивала „Крајишки бисери“ - Пландиште 2019
 • Министарство културе и информисања Републике Србије
 • Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону
 • Општина Пландиште
 • АП Војводина - Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима
 • Културно-образовни центар „Вук Караџић“ – Пландиште
 • Основна школа „Доситеј Обрадовић“ – Пландиште
 • Уникс плус д.о.о. Вршац
 • „Мудрић Компани“ д.о.о. Вршац
 • СТР „Цвет“ – Пландиште
 • Радио телевизија Србије
 • Радио Београд
 • Регионална телевизија „Банат“
 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.