Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Истраживање НКН

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

Фестивал Крајишки бисери„Крајишки бисери“ су такмичарски фестивал који негује традиционални начин певања Срба са крајишко-динарског подручја. Један од препознатљивих облика крајишког изворног певања је „ојкање“ које се од 2010. године налази на UNESCO-вој листи светске културне баштине.

Средином 2012. године, крајишка изворна песма „ојкача“ уписана је и у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије. Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“ уписано је као њен званични носилац, а Фестивал „Крајишки бисери“ признат је као репрезентативан пример добре праксе заштите културног наслеђа Републике Србије

На „Крајишким бисерима“ учествују најбоље изворне певачке групе из Србије и земаља региона, а основни циљ овог фестивала је очување, неговање и презентација изворне крајишке песме и преношење јединствених вокалних и вокално-инструменталних облика на млађе генерације. Према пропозицијама, песме се изводе без музике ("а капела") или уз пратњу неког изворног народног инструмента, а извођачи имају обавезу да буду одевени у народну ношњу. Наступе певачких група прати и оцењује стручни жири.

Први „Крајишки бисери“ одржани су 2003. године, а за протеклих 21 годину одржано је исто толико фестивала. Првих пет фестивала били су ревијалног карактера, а од шестог по реду, Фестивал "Крајишки бисери" прерастао је у такмичарски. Од 2019. године, за рангирање певачких група примењује се напредни систем оцењивања са софтверским рачунањем коначних оцена по посебном математичком моделу који осигурава објективност и релвантност.

„Крајишки бисери“ постали су препознатљив бренд српске културне сцене. На Фестивалу се окупља велики број Крајишника и крајишких пријатеља, који уз песму евоцирају успомене и одржавају животну нит са завичајем. Млађе певачке групе уче од старијих, а фестивал је постао централно место окупљања истраживача, етномузиколога, књижевника, певача и других уметника који на „Крајишким бисерима“ усвајају крајишку песму у њеном изворном облику. На тај начин, фестивал има заокружену културно-уметничку, историјску, научну, документациону (архивску) и практичну животну вредност.

Фестивал „Крајишки бисери“ реализује се под редовним покровитељством Министарства културе Републике Србије, Општине Пландиште и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине


Крајишки бисери - Пландиште 2023

21. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Двадесет најбољих изворних певачких група из Србије и региона такмичило се на 21. фестивалу „Крајишки бисери“ у Пландишту. Титулу победника освојила је Мушка певачка група „Дрина“ - КУД гуслара „Бранко Радичевић“ из Нове Пазове.

Крајишки бисери - Пландиште 2022

ЈУБИЛАРНИ 20. ФЕСТИВАЛ
„КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

На радост и понос Срба са крајишко-динарског подручја, али и бројних љубитеља изворне крајишке песме, у Пландишту је одржан Јубиларни 20. фестивал „Крајишки бисери“. Фестивал је свечано отоворила Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију. Титулу победника освојила је Пјевачка група „Синови Крајине“ из Новог Сада.

Крајишки бисери - Пландиште 2021

19. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

На деветнаестом издању фестивала „Крајишки бисери“ такмичило се 14 изворних певачких група из Србијe и Републике Српске. Титулу победника понела је Женска пјевачка група „Банија“ Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда.

Крајишки бисери - Пландиште 2020

18. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

У години пунолетства, „Крајишки бисери“ по први пут су одржани без присуства публике. У складу са епидемиолошком ситуацијом, уобичајен фестивалски програм заменило је појединачно снимање наступа 16 најбољих певачких група из читаве Србијe. Титулу победника понела је Женска певачка група Академског друштва „Нови Београд“.

Крајишки бисери - Пландиште 2018

XVII ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Уз рекордан број младих група певча, у Пландишту је одржан 17. фестивал „Крајишки бисери“ - такмичење најбољих изворних певачких група из читаве Србије и региона. Најуспешнији су били Мушка пjевачка група „Банија“ Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда, Крајишка група „Перућићани“ КУД-а „Славко Гајин“ из Војке и Женска певачка група КУД-а „Батајница“ из Батајнице.

Крајишки бисери - Пландиште 2018

16. ФЕСТИВАЛ КРАЈИШКИ БИСЕРИ

Шеснаесто издање Фестивала „Крајишки бисери“ окупило је 16 изворних певачких група из Србије и региона. За најбоље међу најбољима проглашени су Мушка певачка група КУД-а „Ђока Павловић“ из Београда, Крајишка група „Перућићани“ КУД-а „Славко Гајин“ из Војке и Женска група певача КУД-а „Батајница“ из Батајнице.

Крајишки бисери - Пландиште 2017

ЈУБИЛАРНИ 15. ФЕСТИВАЛ
КРАЈИШКИ БИСЕРИ

У Пландишту је одржан Јубиларни 15. Фестивал „Крајишки бисери“. Такмичиле су се 22 изворне певачке групе из Србије и региона, уз рекордан број младих група певача. Најуспешнија је била Женска певачка група Академског друштва „Нови Београд“ - Високе туристичке школе из Новог Београда.

Крајишки бисери - Пландиште 2016

XIV ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Крајишка изворна песма већ четрнаест година одјекује банатском равницом. Двадесет певачких група из читаве Србије и региона натпевавало се за титулу победника на XIV фестивалу "Крајишки бисери" у Пландишту. Златну награду освојила је Женска пјевачка група „Банија“ из Београда.

Крајишки бисери - Пландиште 2015

XIII ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Одржан је 13. Фестивал „Крајишки бисери“. У натпевавању најбољих крајишких група из читаве Србије и Републике Српске, титулу победника освојила је Мушка певачка група „Петрова гора“ из Кљајићева.

Крајишки бисери - Пландиште 2014

XII ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Одржан је 12. Фестивал „Крајишки бисери“. Поред крајишких група из читаве Србије, на фестивалу су се по први пут такмичиле певачке групе из Републике Српске. Титулу победника освојили су „Велебитски враголани“ из Врбаса.

Група Жегар живи - Врбас

11. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“ закорачио је у другу деценију постојања. У склопу фестивала први пут одржан семинар „Ненатеријално културно наслеђе Срба Крајишника“.
У натпевавању 22 изворне певачке групе најуспешнија је била група „Жегар живи“.

ЈУБИЛАРНИ 10. ФЕСТИВАЛ
„КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“ прославио је 10 година постојања. У натпевавању у изворним крајишким песмама надметало се 20 певачких група.
Титулу победника понела је Крајишка изворна група „Ликоси“ из Новог Сада. Друго место освојила је Женска пјевачка гупа „Зора“ из Крагујевца док је треће место припало Изворној групи „Синови Крајине“ из Будисаве.
Дести Крајишки бисери

IX ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Девету годину за редом банатском равницом одјекивала је крајишка изворна песма. Деветнаест изворних певачких група натпевавало се на IX фестивалу „Крајишки бисери“.
Титулу победника понела је Крајишка група „Плитвице“ из Београда. Друго место припало је Изворној групи „Синови Крајине“ – КУД „Будисава“ из Будисаве, док је треће место заузела Женска пјевачка група КУД-а „Завичај – Банија“ из Мајура.
Крајишка група Плитвице

Награде

VIII фестивал „Крајишки бисери“

Деветнаест певачких група натпевавало се на овогодишњем, осмом по реду, Фестивалу изворних крајишких пјесама „Крајишки бисери“. Титулу победника понела је Женска изворна група „Трамошњанке“ – КУД „Младост“ из Бача. Друго место припало је Мушкој пјевачкој групи КУД „Завичај - Банија“ из Мајура, а треће место заузела је Изворна група „Ликоси“ из Новог Сада.

„КРАЈИШКИ БИСЕРИ“ УСПЕШНО ПРЕРАСЛИ У ТАКМИЧАРСКИ ФЕСТИВАЛ

Награде
Седму годину за редом у Пландишту је одржан Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“. Ове године фестивал је потпуно прерастао у такмичарски. У натпјевавању у изворним крајишким пјесмама такмичило се 17 изворних крајишких група, а прва три места заузели су: Изворна група „Традиција“ - Пландиште, мушка пјевачка група КУД „Крајина“ – Београд и женска пјевачка група КУД „Петрова Гора - Кордун“ из Београда.

У ПЈЕСМИ ДУША НАРОДА ОБИТАВА
VI фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“

Одломком из завештања о песми, Стефана Немање, почео је шести фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“, одржан 3. маја 2008. године у сали биоскопа „Авала“ у Пландишту. Као прелаз ка такмичарском фестивалу, ове године жири пубилке бирао је групу са најбољом интерпретацијом и сценским наступом. Награду је освојила изворна група „Ликоси“ из Новог Сада ...

Пети јубиларни фестивал „Крајишки бисери“

Пети фестивал требао је да се одржи у месецу мају, али је због објективних разлога померен датум одржавања. Но, без обзира на потешкоће и недостатак финансијских средстава, пети јубиларни фестивал крајишких пјесама „Крајишки Бисери“ одржан је, у недељу 7. октобра 2007. године. На фестивалу су учествовале 23 изворне певачке групе, један оркестар и фолклорни ансамбл КУД-а „Вук Караџић“ из Пландишта...


 

Copyright © 2008-2010.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.