Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

01.08.2014.

КОЛОНА ДУГА 20 ГОДИНА

Служењем парастоса у цркви Св. Рафаила Банатског и меморијалном академијом "Ој, Крајино!" у Културном центру у Пландишту обележена 20. годишњица прогона и страдања Срба из Крајине

Обележавање 20 година прогона Срба из РСК
Заједничка фотографија након парастоса

Обележавање 20 година од прогона и страдања Срба Крајишника почело је парастосом у цркви Св. Рафаила Банатског у Пландишту, који је служио Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор. Парастосу су присуствовали председник општине Пландиште Милан Селаковић и председник Скупштине општине Пландиште Зоран Воркапић. Обележавање датума који је симбол страдања крајишких Срба у грађанском рату 1991-1995. организовало је Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“.

Пре почетка парастоса, окупљени Крајишници и други грађани општине Пландиште палили су свеће својим рођацима, пријатељима и земљацима пострадалима у Крајини и за Крајину. У обраћању након парастоса владика Никанор истакао је важност обележавања овог датума и сећања на страдале Крајишнике. "Не треба се превише обазирати на оне који овај дан славе као некакву победу и национални празник. То што славе зло које су нам учинили, њихов је проблем. Крајина је наша све док се је сами не одрекнемо. Тамо су наше светиње, наше куће, њиве, гробови наших предака који сведоче чија је то земља."

Обележавање 20 година прогона Срба из РСК
Академија "Ој, Крајино!" у Културном центру

Након парастоса, у Културном центру у Пландишту приређена је меморијална академија под називом „Ој, Крајино!“, чиме је дат посебан печат овом дану. Академија је почела интонирањем „Химне Крајини“ и минутом ћутања за страдале Крајишнике. Испрд локалне самоуправе присутнима су се обратили председник општине Пландиште Милан Селаковић и председник Скупштине општине Пландиште Зоран Воркапић.

У име организатора говор је одржао Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“. Везмар је указао на чињеницу да ни после 20 година нису решена основна питања која тише Крајишнике: "Расветљавање судбине несталиих лица као најболније питање, уништена и узурпирана имовина, станарска права, неисплаћене пензије, девизна и динаркса штедња, тајни спискови осумњичених Срба и друга горућа питања још увек нису ни близу решења или се уопште не решавају, упркос чињеници да је Република Хрватска чланица Европске уније.

Научни историјски осврт на питање српско-хрватских односа на простору данашње Хрватске дао је угледни историчар пореклом из Лике др Момчило Диклић. У веома надахнутом и интересантном предавању др Диклић дао је аргументован приказ околности и појединости од значаја за српско питање у Хрватској. "У периоду 1941 - 1991. године Срби у Хрватској су доведени у такву позицију да као народ једноставно нису имали демократксе шансе" - истакао је др Диклић.

др Момчило Диклић
др Момчило Диклић

У пригодном културно-уметничком делу академије, своје стихове казивали су крајишки песници Милош Кордић и Милош Бајић.

Према подацима "Веритаса", на српској страни у грађанском рату и пораћу на територији Р. Хрватске и бивше РСК до сада је верификовано 7.210 погинула и нестала лица. Од тога, за време и након акције "Олуја" око 2000 лица је погинуло и нестало.

Крајем јуна, у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, је извршена идентификација 19 Срба убијених током грађанског рата у Хрватској. За протеклих 14 година из заједничких, масовних и појединачних гробница на подручју Хрватске и бивше РСК ексхумирано је укупно 1.314 лешева српских жртава, од чега је до сада идентификовано 932 посмртних остатака.

На списку се налази још 1.871 особа српске националности, која је нестала од 1991. до 1995. на подручју Хрватске. Међу несталима је 1.315 цивила, од чега 509 жена. Такође, наша страна располаже поузданим подацима за још око 380 регистрованих гробних места у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци смртно страдалих Срба на подручју Хрватске, који и 20 година по престанку рата чекају на ексхумацију.

Иако је Хрватска већ две године чланица ЕУ и данас славе највећи злочин почињен на крају 20. века. Слави се етничко чишћење, зло и несрећа, који су нанети својим дојучерашњим комшијама, само зато што су били Срби православне вере.

Стиче се утисак да се након уласка Хрватске у ЕУ, однос према Србима погоршао. Прогони се ћирилица и све што је српско, доносе се дискриминаторски закони, уредбе и прописи. Доносе се, срамне ослобађајуће пресуде за оне који су вршили злочине над Србима. Истовремено, само прошле године евидентирана су 84 случаја етнички мотивисаних напада на Србе у Хрватској. Сигурно је да их има још најмање толико који из страха нису пријављени надлежним органима.



 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright ©   Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.