Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

03.08.2014.

АКО ЗАБОРАВИМО, ОНДА НИСМО ДОСТОЈНИ ИМЕНА КОЈЕ НОСИМО

Фото албум

Служењем парастоса у цркви Св. Рафаила Банатског и академијом "Ој, Крајино!" у Културном центру у Пландишту обележена XIX годишњица прогона и страдања Срба из Крајине.

Обележавање 19 година прогона Срба из РСК
Академија "Ој, Крајино!" у Пландишту

Служењем парастоса у цркви Св. Рафаила Банатског и академијом "Ој, Крајино" у Културном центру у Пландишту, 3. августа 2014. године, обележена је деветнаеста годишњица прогона и страдања Срба из Републике Српске Крајине. Обележавање датума који је симбол страдања крајишких Срба у грађанском рату 1991-1995. организовало је Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“.

У присуству представника општине Пландиште, прогнаних и избеглих Крајишника и других грађана, парастос жртвама које су страдале у Крајини и за Крајину служио је свештеник Недељко Јанковић.

Након парастоса, у Културном центру у Пландишту приређена је академија под називом „Ој, Крајино!“, чиме је дат посебан печат овом дану. Крајишници су се за тренутак вратили у завичај и у време великих искушења на достојанствен начин подсетили себе и друге на један од најтрагичнијих догађаја у српској историји.

Свечана академија почела је интонирањем „Химне Крајини“, након чега је уводну беседу казивао Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“. Испред локалне самоуправе скупу се обратио Милан Селаковић, председник општине Пландиште.

Научни осврт на питање српско-хрватских односа на простору данашње Хрватске дао је угледни историчар пореклом из Лике др Момчило Диклић. У концизном и веома интересантном предавању др Диклић дао је приказ околности и појединости од значаја за српско питање у Хрватској.

У пригодном културно-уметничком делу академије, своје стихове казивао је крајишки песник родом са Банија Милош Бајић, а гуслар Саво Контић приближио је чаролију једног од најстаријих српских инструмената уз који је вековима, са генерације на генерацију, преношена историја и народно стваралаштво.

Пре деветнаест година, Хрватска је извршила агресију на РСК, територију која је била под заштитом Уједињених Нација, побивши за време и након операције „Олуја“ око 2.000 људи (претежно цивила) и прогнавши око 220.000 житеља Крајине. На тај начин почињено је етничко чишћење највеће на тлу Европе после Другог светског рата.

Према подацима "Веритаса", на српској страни у грађанском рату и пораћу на територији Р. Хрватске и бивше РСК до сада је верификовано укупно 7134 погинула и нестала лица. Списак нажалост није коначан.

 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright ©   Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.