Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Истраживање НКН

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

Истраживање, стручна обрада, документовање и промоција нематеријалног културног наслеђа Срба Крајишника je пројекат од изузетног значаја који смо покренули 2013. године. Бави се нематеријалним културним наслеђем (музичка традиција, песма и игра, усмена традиција, друштвена пракса и обичаји, народна ношња, стари занати и др.), са посебним акцентом на изворно крајишко певање ојкање као изразиту особеност Срба са крајишко-динарског подручја

Пројекат се састоји из неколико сегмената:
  • Теренско истраживање, прикупљање, документовање и проучавање оригиналног изворног народног стваралаштва;
  • Стручна обрада и писање научно-истраживачких радова;
  • Публиковање Зборника радова „Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника“;
  • Финалне пројекта: Стручни скуп са презентацијом истраживачких радова;
  • Дистрибуција Зборника радова и промоција нематеријалног културног наслеђа Срба из Крајине.

Пројекат је до сада успешно реализован већ седам пута. За то време, постао је препознатљив као драгоцен пример добре праксе активности заједнице која је носилац народне традиције и централно место окупљања, повезивања и размене знања чувара народног блага, уметника, научника, истраживача, етномузиколога, књижевника, представника државних институција и других важних чинилаца који се баве нематеријалним културним наслеђем.


Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника

Пети стручни скуп „Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника“

Пројекат који се бави истраживањем, документовањем и презентацијом нематеријалног културног наслеђа Срба Крајишника обележио је пет година постојања. Близу 200 људи који се баве изворном народном традицијом учествовало је на завршној презентацији научно-истраживачких радова у Пландишту.

Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника

IV стручни скуп „Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника“

Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“ организовало Стручни скуп са преко 150 учесника који се баве нематеријалним културним наслеђем Срба Крајишника. Финалној презентацији научно-истраживачких радова у Пландишту претходило је вишемесечно истраживање, стручна обрада и документовање материјала у виду Зборника радова.

Зборника радова НКН Срба Крајишника 2015

III стручни семинар
Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника

Трећу годину за редом реализован је пројекат истраживања, систематизовања и документовања нематеријалног културног наслеђа Срба Крајишника. Финална резентација радова у виду семинарских предавања одржана је у Пландишту.

Никола Тесла

КРАЈИШКИ БИСЕРИ
У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ

У Етнографском музеју у Београду одржана презентација нематеријалног културног наслеђа Срба Крајишника обухваћеног програмом „Крајишки бисери“.

Радио Београд 2
Емисија „Од злата јабука“

Емисија „Од злата јабука“ (Радио Београд 2), емитована 07. фебруара 2014. године, била је посвећена Зборнику радова са I семинара „Нематеријално културно наслеђе Срба Крајишника“ који је одржан 06. октобра 2013. године у Пландишту у оквиру XI фестивала „Крајишки бисери“.
Јубилрани 10 Крајишки бисери 2012
 

Copyright © 2008-2010.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.