Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Истраживање НКН

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

Поштовани читаоци,
Ова страница намењена је информисању из области правних прописа и судске и управне праксе у Републици Хрватској, тј. информацијама везаним за остваривање ваших права.

СТАРОСНА И ПРЕВРЕМЕНА СТАРОСНА
ПЕНЗИЈА У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ

Крајишници, које је ратни вихор довео у Србију, сусрећу се са питањем када и како могу остварити право на пензију у Хрватској, имајући у виду да је велики дeо њих на тим просторима остварио одређени радни стаж.
У Хрватској, за разлику од Србије, постоје две врсте старосне пензије: старосна и превремена старосна.
Пензионери

Особни идентификациони број (ОИБ)

Особни идентификацијски број (ОИБ) је стална идентификацијска ознака сваког хрватског држављанина који се уводи, између осталог, због информатизације јавне управе. Одређује га Министарство финансија – Порезна управа.

Предбрачни уговор

ПРЕДБРАЧНИ УГОВОР

Још се може чути – чист рачун дуга љубав! Да ли то још увијек важи? Можда није корисно у свим животним околностима, али, у браку, на овим просторима вјеројатно јесте.
Разне ситуације могу наступити у вези имовине кад се поремете међусобни односи у браку. Да до тог не дође корисно је прије скалапања брака размислити о предбрачном уговору.

ОСТАВИНСКИ ПОСТУПАК
У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ

За оставитеља који је живио у Републици Хрватској мјесно је надлежан суд у Републици Хрватској на чијем је подручју оставитељ у вријеме смрти имао пребивалиште (оставински суд), а ако оставитељ у вријеме смрти није имао пребивалиште у Републици Хрватској, мјесно је надлежан суд на чијем је подручју оставитељ у то вријеме имао боравиште у Републици Хрватској.
Оставински поступак

 

Copyright © 2008-2010.  Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.