Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

ПАРАСТОС ЗА ЖРТВЕ „ОЛУЈЕ“

Парастосом у цркви Светог Рафаила Банатског у Пландишту обележена је 27. годишњица прогона и страдања Срба из Рeпублике Српске Крајине и Републике Српске.

Парастос за жртве олује
Парастос у цркви Светог Рафаила Банатског у Пландишту

Звона цркве Светог Рафаила Банатског у Пландишту огласила су се 6. августа 2022. године, за све оне чији се живот угасио пре 27 година. Парастос жртвама „Олује“ и других злочиначких акција које су јој претходиле, служио је протојереј Недељко Јанковић. Помен и сећање за страдале Крајишнике организовало је Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“.

Акција "Олуја" спроведена је, као и оне које су јој претходиле („Миљевачки плато", „Масленица", „Медачки џеп" и „Бљесак"), по тактици „спржене земље", што је 1995. године досегло размере потпуног затирања српске заједнице у Крајини. Највећи парадокс ове агресије, као и оне којe су јој претходиле, налази се у чињеници да је агресор био члан УН-а, а Крајина зона под заштитом исте организације, и што су неки други чланови те организације одобрили и учествовали у самој агресији.

На евиденцији Веритаса налазе се имена 1.881 погинулих и несталих Срба из ове акције и после ње, од чега 1.233 (66 %) цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година. Међу жртвама се налази 555 (30%) женa, од којих су око четири петине биле старије од 60 година, што представља један од “црних” рекорда грађанског рата деведесетих на просторима претходне Југославије.

Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина 1.227 лица, док се на евиденцији несталих води још 654 лица, од чега 494 (76%) цивила, међу којима 251 (51%) женe.

 

Copyright ©   Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.