Насловна страна

О нама

Крајишки бисери

Изворна група Традиција

Правни савети

Фото галерија

Видео галерија

Преузми

Линкови

Контакт
 
 

ЈУБИЛАРНИ 10. ФЕСТИВАЛ
„КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Фото албум Видео галерија

Крајишка изворна група Ликоси - Крајишки бисери 2012Фестивал крајишких пјесама „Крајишки бисери“ прославио је 10 година постојања. Под мотоом „10 година квалитета“, у Пландишту, 07. октобра 2012. године, одржани су јубиларни десети „Крајишки бисери“. У натпевавању у изворним крајишким песмама надметало се 20 певачких група.

Програм је почео свечаним дефилеом певачких гупа кроз центар Пландишта. Дефиле је завршен изласком група на главну сцену, где су сви учесници заједно отпевали песму „Нема раја без роднога краја“, химну Фестивала „Крајишки бисери“.

У име организатора, присутне је најпре поздравио Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“. Након њега присутнима се обратио и Миодраг Линта, народни посланик у скупштини Републике Србије и председник Коалције удружења избеглица у Србији. Фестивал је свечано отворио Милан Селаковић, председник општине Пландиште.

Програмска концепција фестивала састојала се из два дела: такмичарског и ревијалног. У такмичарском делу свака група представила се са по једном изворном песмом. Овај део програма пратио је стручни жири у четворочланом саставу: Марија Витас, етномузиколог и музички уредник на Радију Београд, Радмила Ђукелић, песник, Добривоје Павлица, доајен личког и крајишког певања и Ненад Грујичић, директор „Браноковог кола“, дугогодишњи истраживач феномена ојкања и аутор студије „Ојкача“. Њихов задатак био је да вреднују и оцене наступе певачких група.

Након такмичарског дела програма, жири се повукао да сумира утиске и да коначну оцену. За то време, групе су се представиле са по још једном песмом у ревијалном делу. Као специјални гости у ревијалном делу наступила је и Женска пјевачка група КУД „Никола Тесла“ ГСП из Београда, Оркестар „Крајишки пријатељи“ и млади гуслар из крагујевца Огњен Андрић.

По оцени жирија, титулу победника Јубиларног десетог фестивала „Крајишки бисери“ понела је Крајишка изворна група „Ликоси“ из Новог Сада. Друго место освојила је Женска пјевачка гупа „Зора“ из Крагујевца док је треће место припало Изворној групи „Синови Крајине“ из Будисаве.

Три првопласиране групе награђене су пригодним наградама: златним, сребрним, односно бронзаним симболом фестивала, великом дипломом за одговарајуће освојено место, а сваки члан групе добио је по малу диплому и личку капу са извезеним симболом фестивала. Награде су уручили Милан Селаковић, председник општине Пландиште и Никола Везмар, председник Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“.

За изузетан допринос очувању културе и обичаја Срба Крајишника, свака група која је учествовала на фестивалу награђена је захвалницом, DVD издањем претходног Фестивала „Крајишки бисери“, и личком капом са извезеним симболом фестивала.

У знак захвалности за успешну дугогодишњу сарадњу, организатор фестивала доделио је златне плакете општини Пландиште, Основној школи „Доситеј Обрадовић“ - Пландиште, Културно образовном центру „Вук Караџић“ – Пландиште, Фондацији Хемофарм и Министарству културе и информисања Републике Србије.

Као део фестивалског дана, у галерији Културног центра у Пландишту, приређена је и веома богата изложба рукотворина Наде Чучковић и Надежде Михић.

У новембру 2010. године UNESCO је, заштитио „ојкање“, као нематеријалну културну баштину од изузетног значаја, а средином ове године „ојкача“ је званично уписана и у први Национални регистар за нематеријално културно наслеђе Србије. Важну улогу у овоме одиграо је Фестивал „Крајишки бисери“, као референтан извор података и најбољи доказ да је „ојкање“ и те како живо у Србији. У складу са тим Фестивал „Крајишки бисери“ од изузетног је значаја за Србе Крајишнике, као и за очување српског културног наслеђа у целини.

Учесници јубиларног 10. фестивала „Крајишки бисери“ - Пландиште 2012
 1. Изворна група „Крајишници“ – КУД „Младост“ – Велика Греда
 2. Женска пјевачка група КУД-а „Крајина“ – Београд
 3. Мушка пјевачка група „Зора“ – Крагујевац
 4. Крајишка група „Плитвице“ – Београд
 5. Мушка група пјевача КУД-а „Петрова гора – Кордун“ – Београд
 6. Пјевачка група КУДа „Др Младен Стојановић“ – Бачки Јарак
 7. Изворна група „Виторог“ – Будисава
 8. Мушка пјевачка група „Подгрмеч“ – Житиште
 9. Женска певачка група „Уна“ – Барајево
 10. Мушка певачка група КУД „Ђердан“ – Ивањица
 11. Изворна група „Синови Крајине“ – Будисава
 12. Мушка пјевaчка група „Сана“ – Стара Пазова
 13. Женска пјевачка гупа „Зора“ – Крагујевац
 14. Пјевачка група „Козара“ – Футог
 15. Мушка банијска певачка група КУД „Пригревица“ – Пригревица
 16. Женска пјевачка група Завичајно удружење Банијаца – Београд
 17. Крајишка група „Сана“ – Каћ
 18. Крајишка изворна група „Ликоси“ – Нови Сад
 19. Женска пјевaчка група „Сана“ – Стара Пазова
 20. Мушка пјевачка група КУД-а „Крајина“ – Београд
 21. Ревијално: Женска певачка група КУД „Никола Тесла“ – ГСП – Београд
 22. Оркестар „Крајишки пријатељи“
 23. Гуслар Огњен Андрић
Пријатељи јубиларног 10. фестивала „Крајишки бисери“ - Пландиште 2012
 • Општина Пландиште
 • Министарство културе и информисања Републике Србије
 • Епархија Банатска
 • Фондација Хемофарм – Вршац
 • ДОО „Мудрић Компани“ – Вршац
 • ДОО „Шарк“ – Пландиште
 • ОШ „Доситеј Обрадовић“ – Пландиште
 • КОЦ „Вук Караџић“ – Пландиште
 • Штампарија „Тули“ - Вршац
 • СТР „Цвет“ – Пландиште
 • СУР „Пера – Ждера“ – Вршац
 • Медијски пријатељи Фестивала: Регионална телевизија Банат, Радио телевизија Србије, Телевизија Свет плус инфо и Радио Београд
Организатор им се од свег срца јавно захваљује!
 

| Насловна страна | О нама | Крајишки бисери | Изворна група Традиција | Правни савети | Фото галерија | Видео галерија | Преузми | Линкови | Контакт |
Copyright © Завичајно удружење Крајишника Никола Тесла, Пландиште, Србија.  Сва права задржана.